Önkénteseink képekben
A DLA Piper Horváth és Társa Ügyvédi Iroda és a Fővárosi TEGYESZ között, 2012 májusában 8 hónapra szóló együttműködési megállapodás kötetett. Céljuk egy olyan lokális projekt megvalósítása, amely valódi segítséget jelent a kiválasztott helyi közösség számára, és amely lehetőséget biztosít a budapesti iroda minden dolgozójának az aktív és értékes részvételre.

Az elmúlt három hónap projektjei képekben.

 
Könyvajánló: Az örökbefogadás háromszöge
Joyce Maguire Pavao: Az örökbefogadás háromszöge
Mózeskosár Egyesület
Budapest, 2012


"Mi a sikeres örökbefogadás titka? A könyv szerzője egyszemélyben örökbefogadó, örökbefogadott és a témával foglalkozó pszichológus, aki több mint harmincévnyi terápiás tapasztalatából azt a tanulságot vonta le, hogy az egészséges személyiségfejlődéshez elengedhetetlen, hogy az örökbe fogadott személy (mint minden ember) a teljes múltját, előtörténetét, hátterét integrálni tudja identitásába. Életéhez mind az örökbe fogadó, mind a vérszerinti szülei hozzátartoznak múltjukkal, hazájukkal és kultúrájukkal együtt. Az információhiány rongálja a személyiségét és a családi kapcsolatokat. Fontos továbbá, hogy az örökbe fogadó szülők fel tudják dolgozni gyászukat, amiért nem lehet vér szerinti gyermekük, a vér szerinti szülők pedig azt, hogy nem tudják gyermeküket maguk felnevelni.

A szerző számos esetet bemutatva, mély empátiával, minden szereplő szempontját tekintetbe véve járja körül az örökbefogadással kapcsolatosan felmerül kérdéseket. Leírja a különböző életkorokban fellépő "normatív kríziseket" (a problémákat, amelyekkel minden örökbefogadásban meg kell birkózni), és foglalkozik az örökbefogadás speciális eseteivel is (más országból, etnikumból származó, idősebb vagy sérült gyerekek).

A könyvet nemcsak az érintettek forgathatják nagy haszonnal, hanem bárki, aki kapcsolatba kerülhet örökbe fogadott gyerekekkel (óvónők, tanárok, gyerekorvosok, stb)... pontosabban mindenki, akit az emberek és az emberi kapcsolatok érdekelnek."

dr. Fischer Eszter
pszichológus, mozaikcsalád-szakértő

Megvásárolható Székely Zsuzsánál a +36-1-3232-900/806-os melléken.
Ára: 3000Ft (áfával együtt). A szakszolgálat munkatársai számára 2000Ft (áfával együtt).
 
 
Cikkajánló: Támasz nélküli hangok
A 2012-es Gyermekvédelmi napok a szakmai konferencián és a gyermekelőadásokon túl egy nagyon izgalmas programnak adott teret, ugyanis immár 18. alkalommal rendezték meg az Országos Gyermekotthoni Gyermekparlamentet, ahol a gondozásban élő fiatalok félelmeiknek és kétségeiknek adhattak hangot.

A Család, Gyermek, Ifjúság írását itt olvashatja az ülésről: http://www.csagyi.hu/jo-gyakorlatok/hazai/item/508-tamasz-nelkuli-hangok
 
Akkreditált gyámi továbbképzés

A 2015 tavaszán indított gyámi továbbképzésünket 81 fő végezte el sikeresen.

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

A képzés tematikája itt tölthető le

Gyámi továbbképzés

Tanfolyam T-05-013/2011
Továbbképzési pontérték: 40 pont
Részvételi díj: 35 000 Ft/fő
Tervezett időpont: 2012. május 22, 24, 29, 31 és június 5.
Helyszín: Budapest
Jelentkezési lap: letölthető, on-line
Részletes információ: letölthető

További akkreditált programok listáját és részletes leírását ITT találja!
Folytatás...
 
Jogszabályváltozások a gyermekotthonokban élő gyermekek családi pótlékával kapcsolatban
Az alábbi dokumentumok részletes tájékoztatást nyújtanak:
2012. január13.
 
Kirándulás Hargitába
2011. november 2-6 között a Fővárosi Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálat csapata Hargita megyében, Csíkszeredában járt. Az erről szóló beszámoló megtekinthető itt.

További képek találhatóak képgalériánkban.
 
Gyermekek szexuális bántalmazása
A Fővárosi Módszertani Tegyesz munkatársai Lengyel Judit, Tóth Melinda, Horváth Brigitta, Kelecsényi Szabolcs, Magony Sarolta és Tóth József kérdőíves felmérést végeztek városi és vidéki iskolákban, tanulók és pedagógusok körében a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban.
A felmérés a PANDÓRA SZELENCÉJE nevű nemzetközi projekt részeként készült a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos adatok összegzése, a szociális ellátás tapasztalatai és a téma ábrázolása a médiában egy esettanulmány elemzése mellett a Független Médiaközpont irányításával.
 
A felmérés és a projekt eredményei a ww.cij.hu oldalon illetve IDE KATTINTVA bővebben megismerhetők!
 
Örökbefogadás a fővárosban

2014. évi ismertetőnket itt olvashatja.

Személyes megbeszélés időpont-egyeztetése érdekében az alábbi számonkon érhetik el munkatársainkat:ÖRÖKBEFOGADÁSI SZOLGÁLAT:

Feketéné Böröcz Virág

32-32-926

Vajdáné Kasza Szilvia

32-32-923

Tóth Zsuzsanna

32-32-905

Gombos Józsefné

Száva Anna

Nagyné Erdély Ildikó

32-32- 959

Pluhár Bernadett

Kántor Nedda

32-32-924

Székely Zsuzsa
Örökbefogadások a fővárosi szakellátásban – tendenciák és szabályozás
 
Ez év elején változtak az örökbefogadáshoz kötődő szabályok. A kormányzati szándék szerint az eljárások gyorsítása, átláthatósága és egyszerűbbé tétele volt a cél.
 
 • Változtak az örökbefogadás adatkezelési szabályai.
 • Az örökbefogadhatóvá nyilvánítás feltételei egységesítésre kerültek (pl. a kapcsolattartás fogalmának egyértelműsítésével).
 • Bevezetésre került az örökbefogadói GYES (, mely a gyermek 10 éves koráig igényelhető és lehetővé teszi, hogy az örökbefogadó szülő otthon maradjon fél évig, hogy segítse a gyermek beilleszkedését az új környezetbe).
 • Egyértelművé vált, hogy nem csak titkos, hanem nyílt örökbefogadásokat is közvetíthetnek a szakszolgálatok.
 • A Gyermekjóléti Szolgálatoktól visszakerült a szakszolgálatokhoz a nyílt örökbefogadások kötelező gondozási idő alatti családgondozása.
 
A Fővárosi TEGYESZ Örökbefogadási Szolgálata az elmúlt években - a civil és egyházi örökbefogadási szolgáltatók/hálózatok elterjedése mellett - folyamatosan csökkenő számban tudott örökbefogadásokat előmozdítani.
 
Fővárosi szakellátásban történő örökbefogadások száma 2005 - 2011. augusztus között
 
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011.08.
Összesen
50
44
47
42
33
36
55
 
A táblázatból jól látszik, hogy már az idei év augusztusáig az elmúlt hat évhez képest több örökbefogadás történt. Összesen 55 gyermek titkos örökbefogadásának jogerős lezárására került sor, ezenkívül 32 nyílt örökbefogadást segítettünk elő családgondozással és tettünk javaslatot az örökbefogadás engedélyezésére. Szakszolgálatunknál még további  41 gyermek örökbefogadása van jelenleg is folyamatban, legalább a felének a gyámhivataloknál történő jogerős lezárását  reméljük az év végéig.

Folytatás...
 
Tokaj 2011
A Nevelőszülői Szolgálat fiataljai immár negyedik éve vettek rész a tokaji vár feltárásában. A hagyományosnak számító régészeti tábor most újabb turnussal bővült: Erdélyből, Hargita megyéből érkeztek nevelőszülői gondozásban élő fiatalok, hogy részt vegyenek a történelmi kalandban: a Rákóczi fejedelem által felrobbantott vár maradványainak felkutatásában.
 

Részletes beszámoló: letölthető

 
Régésztáborok
A Tokaji vár régészeti feltárása 2007-ben indult Makodi Miklós régész vezetésével. A Fővárosi TEGYESZ szervezésében 2008-tól gyermekvédelmi gondoskodásban élő fővárosi fiatalok is bekapcsolódtak a munkába. Előbb kettő, majd négy, az idén már öt intézményből és hargita megyeiek is jöttek dolgozni. Az érdeklődésre jellemző a többszörös túljelentkezés és az, hogy olyan elit iskolák jelentkeznek, mint az Apáczai Gimnázium. A feltárás nagyságrendje, a fiatalok részvételi szándéka egyaránt indokolná a bővítést, korlátot jelent viszont a rendelkezésre álló idő és pályázati források nagysága. Ezért külön köszönetet kell mondanunk azoknak, akik hozzájárultak a közös munkánk sikeréhez, így:
 • a Magyar Vöröskeresztnek
 • a Bonafarm Zrt-nek
 • a Fővárosi Önkormányzatnak
 • a nemzeti Erőforrás Minisztériumnak
 • Tokaj város polgármesterének
 • a Makk Marci panziónak
 • Erdős Zoltánnénak
 • Tarnai Gábornak
 • NXP SEMICONDUCTORS Magyarország Kft-nek
 • és a Sátoraljaújhelyi Élmény és Kalandparknak.
Makoldi Miklós régész kiemelte, hogy a vár feltárásának eddigi eredményei elsősorban a fiatalok kiváló és áldozatos munkavégzésének köszönhetőek és nem ritka a szabadidő terhére végzett túlmunka sem. Mindez jelentősen hozzájárult a város meglévő idegenforgalmi perspektívájának szélesítéséhez.

Árkus Péter
projekt vezető
Sajtómegjelenés:
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

Találatok: 21 - 30 / 55

Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?

Hírlevél


Eseménynaptár

<<  2018 December  >>
 Hé  Ke  Sz  Cs  Pé  Sz  Va 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Partnereink


 

 

 

 

 

 

 

 

   Kapcsolat | Honlaptérkép | Adatvédelem | Hírlevél | Webmail

Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. | Tel.: 06-1-3232-900 | tegyesz@tegyesz.hu