Tájékoztató (Hogyan lehetek nevelőszülő?) Nyomtatás Email
Tartalomjegyzék
Tájékoztató (Hogyan lehetek nevelőszülő?)
Nevelőszülő csak az lehet, aki
A nevelőszülővé válás menete
Anyagi juttatások, Jogi információk

 
A nevelőszülővé válás menete
 
 1. A leendő nevelőszülőnek a lakóhelye szerint illetékes TEGYESZ nevelőszülői hálózatánál kell jelentkeznie. A Fővárosi TEGYESZ Budapestről és a főváros agglomerációs körzetéből fogad jelentkezőket.
 2. A nevelőszülői hálózat szakembere - a fővárosban a kerületileg illetékes nevelőszülői tanácsadó - környezettanulmányt készít a jelentkező otthonában.
 3. A jelentkezőnek és a felnőtt családtagoknak be kell szerezniük egy három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt.
 4. Az egészségügyi, fizikai alkalmasságot háziorvosi - esetleg szakorvosi - véleménnyel igazolni kell.
 5. A jelentkezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nem folyik ellene eljárás, illetve nem ítélték el jogerősen gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény miatt, szülői felügyeleti jogát a bíróság nem szüntette meg, illetve nem szünetelteti gyermeke átmeneti nevelésbe vétele miatt (Gyvt. 15. paragrafus (8).
 6. A leendő nevelőszülőnek és házastársának (élettársának) a törvény által kötelezően előírt 60 órás felkészítő tanfolyamon kell részt vennie. Ennek során meggyőződhetnek saját alkalmasságukról, és ismereteket szerezhetnek a nevelőszülői munka mikéntjéről. A tanfolyam első részében csoportmunka keretében folyik a képzés - ez tulajdonképpen egy döntés-előkészítés, amelyet szakirányú felkészítés követ.
 7. A tanfolyam sikeres elvégzése után hagyományos nevelőszülőként fogadhatnak családjukba gyermekeket. Hagyományos nevelőszülőnél a saját gyermek(ek)kel együtt maximum négy gyermek nevelkedhet egy családban. A hagyományos nevelőszülőség nem jelent munkaviszonyt.
 8. Mód van több gyermek nevelésére is, de ez már hivatásos nevelőszülői jogviszony. Itt a gyermekek létszáma legalább három, illetve a saját gyermek(ek)kel együtt legfeljebb hét lehet. A hivatásos nevelőszülő a TEGYESZ alkalmazottjaként dolgozik. Az alkalmazás előfeltétele a magas színvonalú hagyományos nevelőszülői tevékenység mellett egy 300 órás tanfolyam elvégzése, ahol megszerezhető a nevelőszülői szakképesítés. Természetesen a hivatásos nevelőszülőknél előfeltétel a megfelelő nagyságú lakás, ahol a több gyermek is elhelyezhető a jogszabályi előírásoknak megfelelően.
 9. A felkészítő képzés elvégzése után a Közigazgatási Hivatal Gyámhivatala által kiadott működési engedély birtokában a TEGYESZ írásbeli megállapodást köt Önnel nevelőszülői jogviszony létesítésére. Ezután megkezdődhet annak a gyermeknek a kiválasztása, akinek az Ön családjára van szüksége.
 10. Ha a szakemberek és Önök együtt megtalálták ezt a gyermeket, akkor a helyezési értekezlet után egy pár hetes ismerkedési, barátkozási időszak következik. Ez alatt kialakul az a kezdeti bizalom, melyre a további kapcsolat épülhet.
 11. A helyezési értekezleten készül el a gyermekre vonatkozó elhelyezési javaslat és egyéni elhelyezési terv, amelyet a Szakértői Bizottság javaslatával együtt a TEGYESZ felterjeszt az illetékes gyámhivatalhoz. A nevelőszülői kihelyezésről a gyámhivatal határozatot hoz, s ezután kerülhet a gyermek ténylegesen is a családba. A Gyermekvédelmi törvény értelmében a nevelőszülő elvállalhatja a gyermek teljes vagy részleges gyámságát is, melyet a gyámhivatal a határozatban rögzít.
 12. A nevelőszülő természetesen ezután sem marad magára: a TEGYESZ nevelőszülői tanácsadója folyamatosan segíti őt munkájában, támogatja a felmerülő problémák megoldásában, kezelésében. A nevelőszülő működésétől kezdődően félévente 6 órában továbbképzésen köteles részt venni, melyet a Szakszolgálat biztosít számára. 
 
 

Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?

Hírlevél


Eseménynaptár

<<  2017 December  >>
 Hé  Ke  Sz  Cs  Pé  Sz  Va 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Partnereink


 

 

 

 

 

 

 

 

   Kapcsolat | Honlaptérkép | Adatvédelem | Hírlevél | Webmail

Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. | Tel.: 06-1-3232-900 | tegyesz@tegyesz.hu