Kezdőoldal arrow Magunkról arrow Aktuális arrow Szakmai megbeszélés Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkárával és főosztályvezetőjével

Szakmai megbeszélés Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkárával és főosztályvezetőjével Nyomtatás Email
2010. szeptember 21-én, a Fővárosi Módszertani Tegyesz által hagyományosan megrendezett „negyedéves értekezlet” keretein belül bemutatkozó beszélgetésre került sor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára Nyitrai Imre valamint főosztályvezetője Dudás Zoltán részvételével. A szakmai megbeszélésre közel 250 szakember érkezett a gyermekjólét és gyermekvédelem különböző területeiről (gyermekjóléti szolgálatok, gyámhivatalok, területi gyermekvédelmi szakszolgálatok, gyermekotthonok, utógondozó-otthonok, módszertani intézmények, civil szervezetek). A megbeszélésen részt vett Dr. Hazai Istvánné a Fővárosi Önkormányzat Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztályának vezetője, Csókay László alosztályvezető és Faddi István szakreferens is. A szakmai megbeszélést Molnár László a Fővárosi Módszertani Tegyesz igazgatója nyitotta meg és dr. Radoszáv Miklós a Szakszolgálat általános igazgatóhelyettese moderálta.

 
 
Nyitrai Imre hangsúlyozta, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően az intézményközpontúságot az ellátott központúságnak kell átvennie, ahol a hosszú távú tervezés mellett a tűzoltás jellegű intézkedésekre is szükség van.
Dudás Zoltán kiemelte, hogy a jövőbeli szakmai munkát az egyszerűsítésnek és az ésszerűsítésnek kell meghatároznia és a gyermekvédelmi munka mindennapos feladatai mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a bekerülés megelőzésére is.
 
Az elmúlt időszakban egy több, mint 30 szakemberből álló csoport dolgozott egy szakmai terven. Ez alapján jövő év tavaszára készül el a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció, amely egy jól átlátható szakmai lépéseket tartalmazó stratégia, mely többek között a jövőbeli szolgáltatások és ellátások körét is tartalmazza.
 
A gyermekjólét és a gyermekvédelem továbbiakban a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartozik. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a minisztériumon belül a gyermekvédelem ügyét kiemelt fontossággal kezelik és lehetőség lesz arra is, hogy a különböző ágazatok között szoros együttműködés valósuljon meg, kifejezetten fontos ez az oktatás esetében, hiszen a gyermekjóléti ellátásban és a gyermekvédelmi gondozásban élő gyermekek nagy mértékben érintettek a közoktatásban.
 
A bemutatkozó előadások után a résztvevők feltették kérdéseiket, megfogalmazták észrevételeiket az államtitkár úr és a főosztályvezető úr felé, melyek többek között az iskolai szociális munkát, az utógondozói ellátást, az egyházi intézmények szerepvállalását, a gyermekjóléti szolgálatok túlterheltségét, az ellátások finanszírozását, a gyámhivatalok sorsát, a gyermekpszichiátriai fekvőbeteg ellátást, a gyermek- és lakásotthoni elhelyezést, a nevelőszülők megbecsültségét, a pályáztatási rendszert, a képzési rendszert, a migrációt, a nyilvántartási rendszert is érintették.
 
Dudás Zoltán főosztályvezető biztosította a jelenlévő szakembereket arról, hogy személyesen, telefonon és e-mailen is szívesen áll rendelkezésre, mivel a Minisztérium és a Főosztály egyaránt nyitott a területen dolgozó szakemberek észrevételeire és gyakorlati tapasztalataira.
Nyitrai Imre a rendezvény zárásaként hangsúlyozta a hasonló szakmai megbeszélések, párbeszédek jelentőségét, elismerését fejezte ki a Fővárosi Módszertani Tegyesz felé a kezdeményezésért. Dr. Radoszáv Miklós a résztvevő szakemberek nevében felajánlotta a rendszeresen tartott „negyedéves értekezlet” lehetőségét a vendégek számára a további együttműködés érdekében.

 

Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?

Hírlevél


Eseménynaptár

<<  2018 December  >>
 Hé  Ke  Sz  Cs  Pé  Sz  Va 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Partnereink


 

 

 

 

 

 

 

 

   Kapcsolat | Honlaptérkép | Adatvédelem | Hírlevél | Webmail

Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. | Tel.: 06-1-3232-900 | tegyesz@tegyesz.hu