Kezdőoldal arrow Magunkról arrow Aktuális arrow Mentori szolgálat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Mentori szolgálat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban Nyomtatás Email
Veszélyeztetett élethelyzetű fiatalok számára mentori szolgálatot indított a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Az új szolgáltatás indulását a 2010. szeptember 22-én rendezett szakmai konferencia alkalmával jelentette be dr. Fodor Péter főigazgató.
 
A konferencia alkalmából került sor az „Élmények képekben” című fotókiállítás megnyitására a Központi Könyvtár Átriumában. A képek nem művészi alkotások, sokkal inkább „élményképek”, a Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata által szervezett nyári régészeti és néprajzi táborok résztvevőinek hétköznapjait mutatják be. (A kiállítás október 22-ig látható a könyvtár nyitvatartási idejében.)
 

 
A „Könyvtárak a veszélyeztetett élethelyzetű gyerekekért és fiatal felnőttekért” című, könyvtárosok és gyermekvédelmi szakemberek számára szervezett szakmai konferencia résztvevői a veszélyeztetett élethelyzetű gyerekek és fiatal felnőttek – elsősorban a gyermekvédelmi szakellátottak – helyzetével, valamint a nemzetközi, hazai könyvtári és oktatási kezdeményezésekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhettek meg, amelyek támogatják a különböző szempontból hátrányos helyzetű csoportokat.
 
A konferencia nyitóeseménye a fővárosi TEGYESZ[1] Utógondozó Otthonának „Sokan vagyunk egyedül…” című dokumentumfilm vetítése volt. A film a maga sajátos eszközeivel indirekt módon mutatatta be az utógondozott fiatalok egy csoportjának alapvető problémáit, hétköznapiságukat és egyediségüket egyaránt.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztálya részéről Dudás Zoltán főosztályvezető köszöntötte a megjelenteket, az új szolgáltatás időszerűségét és fontosságát méltatva. Budapest Főváros Önkormányzatának Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztálya képviseletében pedig Hazai Istvánné ügyosztályvezető a gyermekvédelem aktuális kérdéseire hívta fel a figyelmet.

 

További képek találhatóak képgalériánkban
 
Az előadások sorát Tausz Katalin (ELTE Társadalomtudományi Kar) nyitotta, a hátrányos helyzet szociológiai megközelítéséről, a gyermekszegénységről és az Európai Unió stratégiai prioritásairól beszélt, csatlakozva ezzel a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai évének gondolatiságához. Domszky András (Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet) bemutatta a gyermekvédelmi gondoskodás hazai történetét, jelenlegi intézményrendszerét, megismertette a hallgatóságot a hátrányos és a veszélyeztetett helyzet sajátosságaival, illetve a gyermek- és ifjúságvédelemi tevékenység lehetőségeivel. Néhány angol és skandináv példa ismertetésével, elemző bemutatásával Feimer Ágnes (Könyvtári Intézet) beszámolt a külföldön élő, hátrányos helyzetű csoportok sajátosságairól és a nekik nyújtott könyvtári szolgáltatások tapasztalatairól.
 
A konferencia második részében, a nemzetközi példák után a hazai jó gyakorlatok közül Szűcs Gabriella (HÖOK Mentorprogram) számolt be programjuk legfőbb célkitűzéséről, a hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatásáról és az eddig elért eredményekről. Bognár Mária (FSZK Dobbantó Projektiroda[1]) az oktatási rendszert képzettség nélkül elhagyó 15 és 24 év közötti fiatalok támogatását célzó program eredményeit mutatta be. Végül Szél Dávid pszichológus, a Szociális Innováció Alapítvány partnere és Egri Krisztina könyvtáros, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa a könyvtár európai uniós pályázati támogatással[2] megvalósuló olvasásfejlesztési tréning és mentori szolgálat részleteivel ismertette meg a hallgatóságot.
 
A konferenciát kísérő program a táborozók számára rendezett „Ásatás a könyvtárban” című játékos vetélkedő volt, a könyvtáros-mentorok vezetésével. A fiatalok a nyári tokaji régésztábor élményeihez kapcsolódó témából, a régészet és a tokaji ásatás információs hátteréből kaptak ízelítőt a könyvekben és az interneten keresgélve. A jó hangulatú, könnyed, ugyanakkor fontos tudást és ismereteket nyújtó program kellemes emléke bizonyosan vonzó hellyé tette számukra a könyvtárat.
 
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mentori szolgálatának célja, hogy a képzett szociális munkások és a könyvtáros-mentorok a könyvtár eszközeivel és lehetőségeivel, személyes kapcsolatok révén segítsék elő a veszélyeztetett, kallódó fiatalok – e projekt keretében elsősorban a családi nevelési körből kiszoruló, gyermekvédelmi szakellátásban élő tizenévesek, az onnan kikerülő fiatal felnőttek – élethelyzetének javítását. A szolgálat és az olvasásfejlesztési tréning a fiatalok társadalmiságra nevelését, hatékonyabb integrációját támogatja és a társadalmi esélyegyenlőség megvalósulását a szociális és a kulturális hátrányok leküzdését segíti elő. A szolgálat helyileg a VIII. kerületben, a Központi Könyvtárban működik.
 
A projekt megvalósításában számos szakmai szervezet vesz részt. A Szociális Innováció Alapítvány mellett a könyvtár legfőbb együttműködő partnere a budapesti gyermekvédelmi és utógondozói ellátást nyújtó intézményeket összefogó fővárosi TEGYESZ[3]. A Szociális Innováció Alapítvány közvetítésével több budapesti gyermekotthon, nevelőintézet és anyaotthon lakói vesznek részt az olvasásfejlesztő foglalkozásokon. Egyúttal alkalmuk és lehetőségük nyílik a könyvtár és a könyvtári szolgáltatások megismerésére.
 
 
2010. október 11.
Fővárosi Szabó Ervin könyvtár munkatársai


[1] Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány
[2] Társadalmi Megújulás Operatív Program „Tudásdepó-Expressz” - A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázata -TÁMOP-3.2.4/08/01 KMR
[3] Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata
 


[1] Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata

 

Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?

Hírlevél


Eseménynaptár

<<  2019 Január  >>
 Hé  Ke  Sz  Cs  Pé  Sz  Va 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Partnereink


 

 

 

 

 

 

 

 

   Kapcsolat | Honlaptérkép | Adatvédelem | Hírlevél | Webmail

Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. | Tel.: 06-1-3232-900 | tegyesz@tegyesz.hu