Tájékoztató (Hogyan lehetek nevelőszülő?) Nyomtatás Email
Tartalomjegyzék
Tájékoztató (Hogyan lehetek nevelőszülő?)
Nevelőszülő csak az lehet, aki
A nevelőszülővé válás menete
Anyagi juttatások, Jogi információk

2015. évi tájékoztató füzetünket itt tudja letölteni

 

 
 

ARCHÍVUM:
Kedves leendő nevelőszülők!

A nevelőszülői hivatásról számos hiedelem, kedvező, vagy éppen kimondottan negatív vélemény hallható, olvasható. A közvélemény gyakran fogalmaz meg leegyszerűsített és szélsőséges ítéleteket. Az emberek egy csoportja gyanakvással figyeli a nevelőcsaládok tevékenységét, míg mások rendkívülinek tartják vállalásukat. Mint mindenkor a szélsőséges és kizárólagos ítéletek ebben az esetben sem helytállóak, s forrásuk a témával kapcsolatos információhiány.
 
A nevelőszülővé válás nem egyetlen döntés eredménye, hanem hosszabb - jogi, lélektani - felkészülés előzi meg. Ennek során természetesen számíthatnak a gyermekvédelmi szakemberek ismereteire, tapasztalataira és segítségére.
 
A nevelőszülőknek világos és körülhatárolt feladatuk van, az, hogy biztonságos otthont nyújtsanak a náluk elhelyezett gyermekek számára addig, amíg nem kerülhetnek vissza saját vérszerinti családjukba, vagy végleges, örökbefogadó családba. Talán a legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban az, hogy nem a vérszerinti szülők, a vérszerinti család másolása a dolguk, hanem családi minták nyújtása, és ezzel egyidejűleg a vérszerinti családdal való kiegyensúlyozott kapcsolattartás. Elsődleges feladatuk, hogy tartsák szem előtt a gyermek valóságos érdekeit, s ami talán még ennél is nehezebb, formálják át úgy saját motivációikat, érzelmeiket, hogy vállalásuknak eredményesen eleget tudjanak tenni.
 
Az alábbiakban összefoglaljuk a nevelőszülők jogi értelemben is körülhatárolt feladatait, valamint tájékoztatást adunk a nevelőszülővé válás menetéről. Reméljük, hogy ezzel segíthetünk Önöknek abban, hogy helyes döntést hozzanak, és későbbi munkájuk sikeres legyen.
 


 

Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?

Hírlevél


Eseménynaptár

<<  2019 Január  >>
 Hé  Ke  Sz  Cs  Pé  Sz  Va 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Partnereink


 

 

 

 

 

 

 

 

   Kapcsolat | Honlaptérkép | Adatvédelem | Hírlevél | Webmail

Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
1081 Budapest, Alföldi u. 9-13. | Tel.: 06-1-3232-900 | tegyesz@tegyesz.hu